divendres, 15 de gener del 2010

Estima't ! La clau de la felicitat



L'autoestima és el sentiment d'estimació i , sobretot d'acceptació cap a la nostra pròpia persona. Aquest sentiment va molt lligat a la percepció de competència i vàlua personal que tenim de nosaltres mateixos. La percepció que cada individu té d'ell mateix determina, en bona part, la conducta. Es pot considerar l'autoestima com la clau de la felicitat, ja que és el filtre que hi h entre nosaltres i la realitat.

Quin és el procès vital de l'autoestima?

Durant els dos primers anys de vida, l'infant desenvolupant la consciència de la seva pròpia existència de forma independent. És en aquest moment, quan la influència exterior pot condicionar-lo a ser una persona segura d'ella mateixa, en cas d'haver rebut elogis i paraules de suport, o bé a ser una persona insegura i amb complex d'inferioritat, si el que ja rebut són paraules de menyspreu i desaprovació.

Una altra etapa clau en el procés vital de l'autoestima és l'adolescència. En l'edat juvenil es relaciona una autoestima adequada amb una comunicació d'autocontrol de la vida i dels propis actes i un sentiment d'eficàcia personal.

Com es viu amb una baixa autoestima?

Hi ha dos tipus de problemes d'autoestima; la situacional, quan es limita a àrees concretes i la caracterològica, que és més global i afecta a moltes àrees de la vida de la persona. Les persones que es consideren víctimes de tot, així com les persones que es creuen les millors, tenen el mateix problema de fons, una baixa autoestima.

Es pot millorar l'autoestima?

Les circumstàncies, encara que pugui ser desagradables i negatives, no canvien. Allò que sí es pot canviar és la percepció que nosaltres tenim d'aquestes situacions i la forma d'interpratar la vida. Som lliures de poder triar i , si no ens agrada la nostra forma de ser, la podem caniar,

Una resposta típica que essol donar davant d'una crítica o una autocrítica és:"jo sóc aixií". Aquesta resposta no porta enlloc. Si pel contrari es formula: "per què penso jo que sóc aixó?, la mateixa respota està oberta al canvi.

Si som capaços de canviar el punt de vista, potser, en la majoria dels casos, no podrem canviar les situacions, però el que sí podrem caniar és la forma de viure aquestes situacions, la forma perquè aquestes situacions no ens afectin. Ens podem quixar d'alguna cosa tota la vida o podm convertir al mateixa experiència en un aprenentatge i sortir guanyant.

La millor manera d'augmentar el rendiment és millorar la imatge que tenim de nosaltres mateixos. La millor forma de lliurar-se dels defectes és potenciar les qualitats er així diluir les nostres imperfeccions. Les persones sentim allò que pensem. Si pensem en negatiu ens sentirem tristos i poca cosa, però si pensem en positiu tot ens semblarà més fàci. Així és que tot plegat depèn de nosaltres matixos.

Com millorar l'autoestima dels més petits?
Les persones grans som un model per als nens. Abans d'ensenyar-los a respectar-se, a agradar-se i autoacceptar-se, és necessari que abans jo fem nosaltres, els adults. Si el nen detecta una incongruència en la nostra forma d'actuar i de parlar l'orientació no serà efectiva, no aprendrà res i es sentirà confús.
El fet de ser un mirall positiu per als més petits no consisteix en deixar que facin tot allò que vulguin i que ho dirigeixin tot, sinó en acceptar-los i apreciar-los. Això ens exigeix tenir cura d'ells, però alhora, cuidar-nos a nosaltres mateixos i a les nostres pautes de comunicació.
Si els pares es col·loquen en l'últim lloc, amb un sacrifici crònic envers els fills, els estan ensenyant que una persona només és valuosa quan està al servei de les altres persones i sovint aquesta persona d'adult pot descuidar-se. Tot i que és important cuidar a aquells que estimem, les eines per fer-ho passen per una bona autoestima, per un bon autorreconeixement i estimar-nos primer a nosaltres per poder estimar als altres.


Aquest és un article extret de la revista gidona. Escrit per una psicòloga.


M'ha semblat interessant ja que l'autoestima és molt important i és un sentiment que hem de tenir en compte i molt present, ja que una baixa autoestima pot arribar a ocasionar problemes importants a la persona. És important doncs que aquesta sigui alta i que cada persona pugi adonar-se de la seva autoestima i tenir present que és relament important i si cal, s'ha de treballar perquè aquesta millori.

1 comentari:

  1. Precisament he fet el treball d'APA sobre l'autoestima i molts dels punts que tractes aquí formaven part de la investigació.
    Penso que l'autoestima és molt important i influeix en molts aspectes en la nostra vida.
    Molt bon post!

    ResponElimina